divendres, 19 de març del 2010

ELS MÚSCULS

   Però nosaltres no tocam només ossos, també carn...: “Els músculs”:  conversa sobre per a què servien, on en teníem...

   Amb els músculs, l'activitat realitzada va ser de recerca dels seus noms (alguns). Es va donar un full amb el dibuix dels músculs i els nens, cercant en els llibres, havien de trobar-ne algun nom i escriure'l. Exposició oral dels noms trobats senyalant-se sobre ells mateixos on es troba aquell múscul.
  
   Dels músculs hem vist:
- Serveixen per jugar, correr, saltar, riure...
- Tenim uns 650 músculs. Nom d'alguns més importants trobats: pectoral, biceps, triceps, quadriceps, abdominals, glutis, bessons (gemelos)...
- El múscul més important és el cor.
- Com s’aferren els músculs als ossos? Amb els tendons i per això podem mouren’s.

(INFORMACIÓ PENJADA AL HALL DE L'ESCOLA)

MÉS FOTOS...

QUÈ PASSA QUAN ENS EMPASSAM EL MENJAR?

   Una altra pregunta que va sorgir quan vam iniciar el projecte de "QUÈ TENIM PER DINS?", va ser:
PER ON PASSA EL MENJAR? Ningú no ho tenia massa clar i vam començar en una conversa fent hipòtesis, possibles explicacions del que nosaltres creiem que passaba quan ens empassavem el menjar. Totes les aportacions les vam deixar per escrit a un full per anar observant posteriorment amb què ens haviem equivocat.

   Primerament vam portar a la classe a na Mariana (així li vam dir a un ninot al que se li podien posar i treure els diferents òrgans).
   Buff!!... tenim la boca, un tub, més avall semblen “mangueres”, el menjar passa per aquest tub que baixa per avall i després... (moltes hipòtesis). Alguns nens/es ja van tenir l'iniciativa d'anar al racó del Projecte per a agafar els llibres i mirar com es deien tot el què anaven veient (aquell tub, les "mangueres"...). Vam posar un DVD i a cada petita explicació el paràvem i en parlàvem tots/es. A la vegada, ells mateixos ja podien observar que moltes de les hipòtesis que en un principi havien fet no eren del tot certes, d’altres sí.

   Una altra activitat que vam fer amb vàries sessions va ser la mateixa que vam fer amb l’esquelet: La representació dels diferents òrgans de l’aparell digestiu sobre la silueta d’ells mateixos. D’aquesta manera ho interioritzen més fàcilment, treballam l’educació artística (els nens/es trien el material que volen emprar i com emprar-lo), aprenen a treballen en equip decidint com fer l’activitat i ajudant-se uns als altres, a cercar en els llibres l’informació que els interessa, aprenen a exposar el seu treball davant del grup...
De l’aparell digestiu hem vist:
- Òrgans i funció: boca (mastegam el menjar), esòfag (tub que porta el menjar a l’estòmac), estòmac (treballa per a desfer ancara més el menjar), intestí prim (la papilla es converteix en energia i ens dona força per a correr, jugar...) i gord (el menjar que no serveix passa per l’intestí gord fins a l’anus), anus (el menjar que no s’aprofita surt per l’anus).
- Mesures: comparam l’intestí prim que medeix 7 metres i és més llarg que l’intestí gord que només en fa 2 (7 metres de fil i vam comptar les passes que podiem fer en aquestes distàncies).


(INFORMACIÓ PENJADA AL HALL DEL CENTRE)



MÉS FOTOS...

dilluns, 15 de març del 2010

ÀLBUM DEL PROTAGONISTA (de 3 anys)

   Avui na Noa m'ha demanat si, per favor, podia emportar-se'n a casa seva l'ÀLBUM DEL PROTAGONISTA que vam fer a 3 anys. Li he dit que sí i he pensat que potser seria una bona idea que tots/es poguessin emportar-se'l a casa per a mirar i recordar, ja que molts no l'han pogut veure acabat.   Aquest serà el darrer curs d'infantil i aquest àlbum n'és un record molt polit.
 AIXÍ QUE..., a partir del 3er trimestre els nen/es podran fulletjar l'àlbum amb els pares un parell de dies.




NOTÍCIA DELS DIMECRES

Al 1er trimestre vam fer el projecte de "ELS DIARIS". 
Com a continuació d'aquest projecte, el segon trimestre hem començat a treballar la notícia. Cada dimecres i en desdoblament (aprofitant que la meitat del grup té ordinadors amb na Fina), pensam entre tots una notícia important que ha passat durant la setmana. En parlam tots, intentant contestar a les 6 preguntes: quí, què, quan, com, on, per què?, i en pensam tots un TÍTOL.
  Feineta: escrivim el títol acordat i a partir d'aquí... el TEXT, cadascú (amb ajuda si fa falta) escriu el que en sap. A continuació en feim un DIBUIX (FOTOGRAFIA) i escrivim la DATA. 

   OBJECTIUS que es pretenen amb aquesta activitat setmanal:
Posar-se d'acord amb una notícia i decidir el "títol", conversar sobre què sabem d'aquesta notícia? (informació real),  aprenedre a escriure el que pensen/saben sense que la mestra els dicti el que han d'escriure, saber identificar les parts d'una notícia, valorar la importància dels diaris per a informar de la realitat que ens envolta.

dilluns, 8 de març del 2010

PROJECTE: QUÉ TENIM PER DINS?

   Qué tenim per dins és una pregunta que ens vam començar a fer arrel del regal que ens van deixar els Reis Mags a la classe (un joc de metges).
   Després d'una llarga conversa en la que es va deixar clar quins eren els nostres dubtes i el que voliem saber, vam iniciar el PROJECTE del cos humà.

  Realitzar un projecte sobre un tema significa fer hipòtesis, cercar informació, comprovar si el que pensam és cert..., tenint en compte que el joc és la manera de treballar més motivadora per als infants.

                   L'esquelet
   Un dia qualsevol, els infants van arribar a la classe i es van trobar amb un esquelet disfressat. Miram, tocam, el desvestim..., QUANTS OSSOS!!...

   Es va portar de casa informació per a saber coses dels ossos, noms d'alguns més importants, per a què serveixen...
   En petits grups van dibuixar la seva silueta en un paper continu, la van retallar i amb diferents materials de color blanc, prèviament sel-leccionats pels nens/es, van representar-hi els ossos que recordaven. Finalment havien de posar etiquetes als ossos representats. Podien cercar informació dels llibres i material que havien anat portant de casa i que haviem anat deixant al Racó propi del Projecte.
  
    En acabar els esquelets vam fer una exposició. Cada grup va explicar el seu (material emprat per a fer els ossos, llegir les etiquetes amb els noms...).


    AH!!, per cert, el nostre esquelet es diu MARIANO







 FOTOS...
1a SESSIÓ: motivació i recerca d'informació


2a SESSIÓ: experimentació i creativitat


3a SESSIÓ: donar nom, etiquetar les produccions. Exposar davant el grup.