divendres, 19 de març del 2010

QUÈ PASSA QUAN ENS EMPASSAM EL MENJAR?

   Una altra pregunta que va sorgir quan vam iniciar el projecte de "QUÈ TENIM PER DINS?", va ser:
PER ON PASSA EL MENJAR? Ningú no ho tenia massa clar i vam començar en una conversa fent hipòtesis, possibles explicacions del que nosaltres creiem que passaba quan ens empassavem el menjar. Totes les aportacions les vam deixar per escrit a un full per anar observant posteriorment amb què ens haviem equivocat.

   Primerament vam portar a la classe a na Mariana (així li vam dir a un ninot al que se li podien posar i treure els diferents òrgans).
   Buff!!... tenim la boca, un tub, més avall semblen “mangueres”, el menjar passa per aquest tub que baixa per avall i després... (moltes hipòtesis). Alguns nens/es ja van tenir l'iniciativa d'anar al racó del Projecte per a agafar els llibres i mirar com es deien tot el què anaven veient (aquell tub, les "mangueres"...). Vam posar un DVD i a cada petita explicació el paràvem i en parlàvem tots/es. A la vegada, ells mateixos ja podien observar que moltes de les hipòtesis que en un principi havien fet no eren del tot certes, d’altres sí.

   Una altra activitat que vam fer amb vàries sessions va ser la mateixa que vam fer amb l’esquelet: La representació dels diferents òrgans de l’aparell digestiu sobre la silueta d’ells mateixos. D’aquesta manera ho interioritzen més fàcilment, treballam l’educació artística (els nens/es trien el material que volen emprar i com emprar-lo), aprenen a treballen en equip decidint com fer l’activitat i ajudant-se uns als altres, a cercar en els llibres l’informació que els interessa, aprenen a exposar el seu treball davant del grup...
De l’aparell digestiu hem vist:
- Òrgans i funció: boca (mastegam el menjar), esòfag (tub que porta el menjar a l’estòmac), estòmac (treballa per a desfer ancara més el menjar), intestí prim (la papilla es converteix en energia i ens dona força per a correr, jugar...) i gord (el menjar que no serveix passa per l’intestí gord fins a l’anus), anus (el menjar que no s’aprofita surt per l’anus).
- Mesures: comparam l’intestí prim que medeix 7 metres i és més llarg que l’intestí gord que només en fa 2 (7 metres de fil i vam comptar les passes que podiem fer en aquestes distàncies).


(INFORMACIÓ PENJADA AL HALL DEL CENTRE)



MÉS FOTOS...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada